joi, 3 aprilie 2014

Tipuri de personalitati pe culori

Cred ca-i foarte important sa stim cum sa abordam oamenii individual si cum sa comunicam eficient cu ei oricare ar fi job-ul nostru. Iar daca esti intr-o functie de conducere devine esential pentru rezultatele tale si ale echipei.

Cu totii am auzit ca-i frumos sa ne purtam cu altii asa cum am vrea ca ei sa se poarte cu noi. E adevarat dar totusi sunt oameni cu care aceasta metoda nu functioneaza pentru ca ei sunt altfel decat noi. De aceea m-am apucat sa ma interesez despre tipurile de personalitati.

Psihologi din intreaga lume au analizat comportamentele oamenilor si s-au scris o multime de carti pe tema aceasta. Daca doresti sa-ti extinzi vocabularul iti recomand sa le citesti. Eu am preferat sa caut ceva mai usor pe intelesul tuturor si in cele din urma am descoperit tipurile de personalitati pe culori.

In aceasta clasificare exista 4 culori, galben, albastru, verde si rosu, fiecare reprezinta cate un tip de personalitate ce poate fi grupat in patru trasaturi principale.

Galben si Verde sunt indirectii. Ei evita confruntarile, nu sunt agresivi, gandesc de doua ori inainte sa zica ceva, sunt calmi si se misca incet pentru ca sunt prudenti.

Albastru si Rosu sunt directii. Ei sunt cei mereu grabiti, vor sa faca totul repede, sunt cei care vorbesc tare si repede.

Galben si Albastru sunt cei pusi pe socializare. Ei sunt cei orientati spre relatii, vor sa te cunoasca, sa se imprieteneasca.

Verde si Rosu sunt cei pusi pe treaba. Ei sunt cei orientati pe taskuri, vor sa treaca direct la treaba.

tipuri de personalitati pe culori


Iata si trasaturile individuale pentru fiecare culoare (personalitate) in parte:

Galben, el vrea sa te cunoasca, te studiaza atent, nu ia decizii pripite, ii place sa se sfatuiasca cu altii. Daca vrei sa faci o afacere cu un galben nu incerca sa treci direct la subiect, el trebuie sa te cunoasca si sa-si dea seama daca poate avea incredere in tine.
  • Atuurile lui sunt ca stie sa te asculte si este saritor la nevoie.
  • Defectele lui sunt ca se lasa cateodata calcat in picioare, inventeaza scuze pentru oameni chiar si atunci cand acestia nu merita si cateodata ia prea usor lucrurile ca fiind personale.

Albastru, el vrea de asemenea sa te cunoasca insa spre deosebire de galben el este direct asa ca nu sta sa asculte, el este cel care vorbeste si vorbeste mult. Sunt acel gen de oameni care cand te suna poti sa te duci sa mananci, sa dai ture in parc si cand te intorci ei tot mai vorbesc.
  • Atuurile lui tin chiar de faptul ca vorbeste mult, el este bun la promovat produs, pe el nu-l deranjeaza sa spuna oamenilor acelasi lucru de o mie de ori despre niste servicii sau evenimente.
  • Defectul lui principal este ca nu-i place sa studieze in domeniul lui, el este motivat de lucrurile distractive si daca nu este distractiv nu vrea sa-l faca. El este foarte cheltuitor, daca ai o relatie cu un albastru nu lasa banii pe mana sa.

Verde, el face parte din cei indirecti si pusi pe treaba. Este foarte analitic, cum sunt programatorii sau matematicienii, are o gandire logica. Sunt genul de oameni pe care daca-i inviti la un concert e posibil sa-ti raspunda ca nu vine pentru a facut el calculul iar locul concertului are o sonorizare proasta asa ca mai bine isi cumpara dvd-urile formatiei cu banii pe care i-ar da la concert acestea avand o calitate mult superioara.
  • Atuurile lui tin de inteligenta sa, sunt printre cei mai inteligenti oameni, sunt foarte bine organizati si foarte punctuali.
  • Defectul lui este ca are momente in care analizeaza prea mult o situatie si ajung sa rateze diverse ocazii.

Rosu, el este direct si pus pe treaba. Asta inseamna ca vrea sa sa apuce de ce treaba, sa lucreze la ea pana e gata si sa treaca la urmatoarea. El are o parere foarte buna despre el, un ego cat casa si considera ca lumea a fost creata pentru el. Cand face cunostinta cu tine, un rosu ar fi in stare sa-ti zica "Ma bucur sa ma cunosti.". El adora provocarile si ar face orice sa arate ca este cel mai bun.
  • Atuurile lui sunt viteza si determinarea cu care face orice lucru de care se apuca. Sunt oameni puternici, le place sa conduca.
  • Defectele lui sunt ca are de multe ori impresia ca le stie pe toate si nu prea reuseste sa asculte de sfaturile altora.

In personalitatea noastra se regaseste cate un pic din fiecare culoare dar in general avem una dominanta si una secundara. Iar defectele se pot elimina daca lucrati la ele.

Pentru mine este foarte greu sa-mi dau seama de culoarea mea dominanta. Cred totusi ca este Verde iar secundara Galben. Desi in ultimul timp am cam inceput sa ma transform in Rosu. In orice caz nu am nicio treaba cu Albastru.