vineri, 6 iunie 2014

Autosugestia - Cum sa folosesti afirmatiile

Am sa te invat cum poti sa folosesti autosugestia pentru a face subconstientul sa lucreze in favoarea ta. Este esential sa-ti poti controla mintea.

Daca nu-ti controlezi mintea, te va controla ea pe tine.

Oricine poate trimite constient instructiuni subconstientului prin autosugestie. O data ce instructiunile au ajuns in mintea ta, ele se transforma in comenzi. Mintea va incepe sa fie mai alerta cand intalneste lucrurile ce te intereseaza si chiar te va ghida spre ele. Dar mai intai sa vedem cum ne afecteaza decizile sugestia.

Sugestia


Mintea noastra este influentata de o multime de lucruri cum ar fi tv-ul, radioul, ziarele, conversatiile cu prietenii, parerile sefilor, evenimentele la care asisti si altele. Drept urmare mintea ta este bombardata continuu de tot ce te inconjoara iar acestea sunt sugestiile care intra si se fixeaza in subconstientul tau.

Autosugestia


Spre deosebire de sugestie, care vine din exterior, autosugestia vine din interior. Ea reprezinta felul in care vorbesti cu tine insuti. Autosugestia poate fi influentata de sugestie. Daca la scoala un profesor ti-a spus ca nu esti bun la, sa zicem, geografie, iar tu ai inceput sa-ti spui singur in cap prin autosugestie, "da, nu sunt bun la geografie", atunci subconstientul va primi aceasta afirmatie si daca o repeti constant, o va transforma intr-o certitudine. Moment in care vei ajunge sa respingi orice informatie legata de acest domeniu iar mintea ta te va "ajuta" sa eviti mereu tot ce tine de geografie.

Stiinta autosugestiei


Cercetatorii care au studiat mintea omului au ajuns la o serie de concluzii. Dintre acestea eu care am ales 6 care cred ca ne pot ajuta sa intelegem autosugestia si puterea ei.
  1. De cele mai multe ori oamenii sunt controlati de emotii care-i fac sa ia decizii iar apoi iti folosesc ratiunea pentru a crea motive si a-si justifica actiunile.
  2. Mintea noastra nu poate avea simultan mai multe ganduri. Ori te gandesti la ceva negativ, ori la ceva pozitiv. Drept urmare, poti sa alegi in orice clipa sa-ti inlocuiesti gandurile pe care le ai la un moment dat.
  3. Subconstientul tau nu poate face diferenta intre realitate si ceea ce iti imaginezi. De aceea tot ce ajunge prin sugestie sau autosugestie la subconstient tinde sa se transforme in realitate.
  4. Placebo si viceversa. Exista cazuri clare de oameni care s-au vindecat cu medicamente care de fapt nu aveau niciun efect, dar ei au fost convinsi de doctori ca se vor face bine. Mult mai socant mi se pare opusul. Acele cazuri in care oamenii sunt atat de siguri ca sunt bolnavi incat ajung sa aiba simptome si chiar urme fizice pe piele.
  5. O gandire negativa si obiceiul de a te enerva din orice (da, e un obicei) iti va afecta sanatatea. Crizele de furie pot duce chiar si la infarct.
  6. Devii sau ajungi sa faci lucrul la care te gandesti cel mai mult. Atentie! Nu devii ceea ce-ti doresti cel mai multi ci acel lucru la care te gandesti cel mai mult. De exemplu, daca iti doresti sa devii manager, dar te gandesti si vorbesti numai despre jocuri pe calculator ai sa devii "gamer" sau daca vrei sa devii doctor dar te gandesti mai mult la Facebook, ai sa devii "facebook-arist". Deci, ai grija ca ceea ce-ti doresti cel mai mult sa fie si lucrul la care te gandesti si despre care vorbesti cel mai mult.

De la autosugestia prin afirmații, in realitate


Asa cum am zis de la inceput, orice afirmatie repetata si spusa cu convingere patrunde in subconstient si iti va face mintea sa lucreze pentru tine ca sa transforme afirmatia in realitate. Pentru ca afirmatiile sa se materializeze urmeaza urmatoarele recomandari:
  • Afirmatiile trebuie sa fie pozitive, personale si la prezent. De exemplu: "sunt ambitios".
  • Repeta zilnic afirmatiile. Prin repetarea afirmatiilor tale pozitive iti poti controla gandurile si le poti transforma in raspunsuri automate la situatiile din jurul tau.
  • Repeta afirmatiile inainte sa te culci. Le poti repeta si dimineata imediat ce te trezesti insa parerea mea este ca seara este cel mai bun moment. Ca sa te conving te provoc sa faci urmatorul experiment. Sa zicem ca vrei sa te trezesti la ora 6:00. Nu-ti pune ceasul sa sune, in schimb, afirma cu tarie "vreau sa ma trezesc la 6" si ai incredere ca asa se va intampla, culca-te convins ca te vei trezi la 6. Eu am facut de mai multe ori acest experiment si chiar daca am schimbat ora tot a functionat. Este extraordinar cum te trezesti pur si simplu in jurul orei respective, in general cu 2-3 minute mai devreme si nici macar nu ai acea stare de oboseala ca atunci cand suna ceasul.
  • Afirmatiile au nevoie de emotii.
    Punctul 1 de la Stiinta autosugestiei, ne da un indiciu important. Emotiile ne influenteaza puternic. Un simplu cuvant urat din partea cuiva iti poate strica intreaga buna dispozitie ceea ce-ti seaca entuziasmul, creativitatea si intreaga eficienta. Din fericire este valabil si invers, cand primesti o apreciere vei deveni brusc mai fericit, mai optimist si plin de energie. Si afirmatiile tale au nevoie emotie.
  • Poarta-te ca si cum ai avea deja calitatea dorita. Poata-te, vorbeste si fa exact ce ar face o persoana care are acea calitate. In felul acesta o vei dobandi si tu in cel mai scurt timp.

Un exemplu concret de folosire al autosugestiei


Sa zicem ca obisnuiesti sa intarzii frecvent la intalniri sau programari. Probabil ti-ai spus de mult "asa sunt eu, mereu intarzii". Aceasta afirmatie a devenit in timp una dintre trasaturile personalitatii tale si probabil ai ajuns sa o accepti si sa traiesti cu ea intarind-o zicand "nimeni nu e perfect" sau "lasa ca altii au defecte mai grave". Fie ca stii sau nu, cei cu care interactionezi au observat ti-au pus eticheta de "cel care intarzie".

Ca sa devii punctual tot ce trebuie sa faci este sa-ti schimbi modul in care vorbesti cu tine zicandu-ti "sunt punctual" sau "eu nu intarzii niciodata" si sa adaugi ingredientul emotiei.
Creeaza in mintea ta o imagine cu tine ajungand la timp la o intalnire importanta si imagineaza-ti ce ai simti daca toata lumea te-ar felicita si te-ar aprecia pentru atata tot. Imagineaza-ti ca nu intarzii niciodata si toti au ajuns sa te admire pentru asta, le-ai castigat respectul si increderea ca se pot baza pe tine.
Repeta aceste afirmatii si imagineaza-ti scenariul in fiecare seara inainte sa te culci.
Poarta-te ca si cum nu ai intarzia niciodata. Spune-le tuturor ca ai sa ajungi la timp si ca tu nu intarzii. Iar daca te contrazice cineva bazandu-se pe antecedentele tale, poti sa-i spui ca se insala si ai sa-i dovedesti ca ai dreptate.

Ai grija de mintea ta


Asa cum te duci la sala de forta sa-ti antrenezi fizicul iti poti antrena si mintea prin exercitii de autosugestie si invatand. Asa cum esti atent la ce mananci ca sa-ti mentii sanatatea, asa trebuie sa-ti alimentezi si mintea cu ganduri pozitive si sa te feresti de E-urile mintii. Poti sa inveti sa respingi gandirile negative si sa le accepti pe cele pozitive.
Intotdeauna dupa ce faci curat in casa sau iti faci ordine in dulap ai o stare de bine si te simti multumit. Fa-ti curatenie si printre ganduri. Te vei bucura de o minte limpede, optimista si vei fi plin de viata.

O analogie interesant mi se pare cea in care mintea este comparata cu o gradina in care daca nu cultivi nimic si nu ai grija de ea vor creste automat buruieni. Poate un termen mai potrivit ar fi balarii. Cu alte cuvinte daca mintea ta nu primeste ganduri pozitive, in ea vor aparea automat balarii. O data ce ai cultivat trebuie sa pazesti si sa aperi recolta deoarece va fi mereu amenintata de buruieni.

Imbunatateste-ti atitudinea prin autosugestie


Prin autosugestie iti poti imbunatati personalitatea. Poti sa devii mai bun si mai increzator in fortele tale. Nu poti avea succes si te bucuri de reusite atunci cand te gandesti doar la lucruri negative si esecuri. Orice schimbare in viata ta incepe prin schimbarea modului in care gandesti si vorbesti cu tine insuti, e valabil si in bine si in rau.

Fa o lista cu toate calitatile pe care le-ai avea daca ai fi perfect(a). Apoi creeaza-ti afirmatii pentru ele. Iata cateva sugestii ca sa ai un punct de plecare.
  • "Nu renunt niciodata!" - perseverent
  • "Sunt o persoana de incredere!" - serizitate, o persoana pe care te poti baza
  • "Pot! Pot! Pot!" - ca sa-ti invingi frica
  • "Imi place de mine!" - stima de sine sau incredere in tine este foarte imporanta. Cu cat iti place mai mult despre tine cu atat te vor placea si ceilalt.
  • "Imi place munca mea!" - ca sa-ti faci treaba mai bine
  • "Ma simt excelent!" sau "Sunt fericit! sau "Sunt sanatos! - optimism, energie
  • "Totul va fii bine!" - ca sa te linistesti, sa fii calm
  • "Sunt amabil cu toata lumea" - ca sa nu tratezi oamenii diferit
  • "Observ detalii" - ca sa fii mai atent la ce se intampla in jurul tau
  • "Sunt cinstit" - pentru a nu lua decizii in defavoarea altora
Cand faci astfel de afirmatii pentru prima oara s-ar putea sa te simti straniu, psihologii au o explicatie, se intampla asta deoarece afirmatia este contrara cu cea pe care o gandeai pana acum. In timp senzatia va disparea.

Prima mea reactie cand am auzit de autosugestie


Cand am auzit de ideea de a repeta obsesiv niste afirmatii care sa te convinga ca esti ceva ce nu esti, am zis ca e o prostie. Imi suna a spalare pe creier si a ceva ce ar face niste nebuni. Asta s-a intamplat pentru ca nu intelegeam cum functioneaza. Am stat mult timp departe de acest subiect pana cand am aflat ca mai multi oameni de succes recomanda aceasta metoda. M-am decis sa cercetez.
Am descoperit ca nu este vorba de spalare pe creier ci mai degraba de o curatare a gandurilor negative ce sunt daunatoare si inlocuirea lor cu unele pozitive ce sunt cu adevarat utile.
Pentru cei care nu cunosc subiectul si nu-l inteleg, va parea mereu ceva pentru nebuni. Dar daca te interesezi ai sa vezi ca sunt o multime de oamenii de stiinta si psihologii care au certetat si documentat domeniul autosugestiei. Eu nu cred ca toti sunt nebuni.

Si daca fac toate astea si nu merge?
Mai bine nu mai fac...


Aceasta intrebare este gresita, intrebarea corecta este "Si daca merge?!". Daca nu merge, ai pierdut 1 minut inainte de culcare timp de... poate 3 luni, pana te-ai decis ca nu functioneaza. Dar daca merge? Potentialul autosugestiei pare a fi imens, nu?
Eu mi-am propus sa accept si sa urmez tot ce este simplu (nu pierzi timp), pare a fi util si care nu poate dauna, fara sa mai stau sa certeze daca e adevarat sau nu. De exemplu, se zice sa mananci un mar pe zi ca sa ai o viata sanatoasa, e simplu, aparent util si nu poate dauna. Daca este adevarat? Pentru ca este atat de simplu eu m-am decis sa mananc un mar pe zi si am inceput sa folosesc si tehnicile din acest articol, sunt convins ca functioneaza si, cel mai important, nu am nimic de pierdut.