vineri, 16 mai 2014

10 pasi - cum sa faci bani si cum sa fii avansat la job

In acest articol am sa-ti spun sa muncesti foarte mult si cu cap. Din acest motiv s-ar putea sa vrei sa-mi pui intrebarea: "Da' tu cu cine tii?". Asa ca am sa-ti raspund de acum, tin cu tine, nu iti spun sa muncesti mult pentru ca angajatorul tau sa se imbogateasca ci iti spun sa o faci pentru tine si obiectivele tale.

1. Lucreaza la locul potrivit pentru tine.

Cand alegi sa lucrezi intr-o companie, alegi pentru ca obiectivele tale coincid cu cele ale firmei sau lucrand acolo iti vei atinge o parte din obiective. E o mare pierdere de timp sa lucrezi intr-un loc care nu ti se potriveste si facand ceva ce nu-ti place sau nu te duce in directia obiectivelor tale. Citeste mai intai acest articol despre stabilirea obiectivelor personale daca nu ai asa ceva.

Printre primele lucruri pe care ar trebui sa le faci cand te angajezi este sa-ti identifici clientii. Iti castigi existenta multumindu-i pe altii iar aceia sunt clientii tai.

2. Seful este cel mai important client.

Poti sa faci o treaba minunata si sa fii admirat(a) de toti colegii, dar daca munca ta nu este apreciata si de seful tau atunci muncesti degeaba. De fapt daca-ti multumesti seful si ii enervezi pe toti ceilalti tot ai sanse mai mari sa fi promovat(a) decat invers. Asa ca du-te la seful tau si intreba-l de ce te plateste, nu-l intreba ce vrea sa faci ci ce rezultate vrea sa obtii. Un alt lucru pe care ai putea sa-l faci este sa alcatuiesti o lista cu tot ceea ce faci si sa-l pui sa le marcheze pe cele pe care el le considera ca sunt cele mai importante. Cand primesti ceva de facut de la seful tau, fa-l cat poti de repede si de bine chiar daca nu este urgent.

3. Oamenii din echipa ta sunt si ei clientii tai.

Atunci cand esti intr-o functie de conducere succesul tau depinde si de echipa ta. Nu te limita la atribuirea de task-uri si urmarirea lor dupa ce ai stat la birou si le-ai creat. Ai nevoie sa devii un leader. Inainte de a incepe un proiect strange toti oamenii care vor lucra la el si creeaza o viziune comuna care sa fie impatasita de toti astfel incat sa simta fiecare ca proiectul este si al lui. Citeste acest articol daca vrei sa aflii mai multe despre leadership. Pentru moment e important de retinut ca membri echipei sunt clientii tai si trebuie sa-i multumesti. 

4. Oamenii care vor folosi produsul sunt clientii tai.

Sunt cei mai evidenti clienti si sunt la fel de importanti ca si ceilalti. Identifica cine urmeaza sa foloseasca ceea ce produci si afla ce i-ar multumi la produsul tau si cum isi doresc ei sa fie. Nu face greseala sa crezi ca stii, oricata experienta ai avea. Marile companii cer parerea clientilor in mod regulat pentru a-si imbunatatii tot timpul serviciile.

5. Asigura-te ca intelegi care este scopul final.

Cand ti se aloca un task asigura-te ca intelegi care este scopul final si impreuna cu seful tau stabiliti cum se va face acest task, trebuie sa fie totul limpede de la inceput. Stabiliti impreuna un program de implementare si un deadline. Daca-i vorba de ceva mai complex trebuie pe parcurs sa aveti intalniri pentru a analiza progresul obiectivului. Odata ce este totul clar si aveti stabilit un standard de calitate si un deadline, cere sa te ocupi 100% de acel obiectiv, seful nu trebuie sa nu se mai bage peste tine.

6. Atitudinea si vestimentatia sunt foarte importante.

E timpul sa te uiti in oglinda apoi la oamenii de top ai companiei. Arati ca ei? Te comporti ca ei? Ai ce cauta printre ei? Si cel mai important, vrei sa fii ca ei? Avem si un proverb care spune ca cine se aseamana se aduna. Pentru inceput, imbraca-te ca cei mai buni daca vrei sa fi bagat in seama de ei. Si ar trebui sa vrei pentru ca de la ei poti invata foarte multe. Fa ce fac si ei pana ce vei avea aceleasi rezultate!

7. Intreba-i pe cei mai buni cum au reusit.

Oamenii de succes nu sunt oameni ce vor sa fie ingropati cu secretul succesului ca sa nu-l afle nimeni. Intreba-i cum au reusit, ce au facut, ce sfaturi ar putea sa-ti dea sau ce-ti recomanda sa citesti. Ai sa vezi ca toti cei care au reusit prin propriile lor puteri sunt dornici sa-ti spuna ce si cum au facut si o vor face cu mandrie. Cei care nu zic, o fac pentru ca nu au ce sa zica si probabil nici nu merita sa fie pe acea pozitie asa ca nu te intereseaza sfaturile lor. Nu vrei sa stii cum au ajuns ei acolo pentru ca cel mai probabil nu vor sta mult si nu se vor bucura de vreun succes.

8. Munceste mai mult decat esti platit sa muncesti.

Ti-am spus de la inceput ca am sa-ti zic sa muncesti si iti zic nu doar sa muncesti ci sa munceste mai mult decat esti platit sa muncesti si intotdeauna pentru a aduce valoare tie si companiei. E de retinut ca nu esti platit pentru numarul de ore lucrate ci pentru valoarea ta reala in economie.

9. Nu poti sa ceri sa devii bogat sau sa ai succes.

Nu sta in asteptarea de a fi promovat(a) sau de a ti se mari salariu si nici nu cere mariri. Nu poti sa ceri sa devii bogat sau sa ai succes. In schimb, poti invata sa lucrezi la tine insuti pentru a te dezvolta si a-ti mari valoarea economica. Lucreaza cel putin la fel de mult la dezvoltarea ta cat muncesti la munca ta. Iti recomand sa citesti o ora pe zi in domeniul tau. Astfel, ai sa citesti aproximativ o carte pe saptamana ceea ce inseamna 50 de carti intr-un an. Crezi ca te-ar ajuta cu ceva in cariera ta?

10. Nu fi smecher, nu cauta scurtaturile care-ti aduc bani simplu si rapid.

Nu vreau sa folosesc cuvinte mari insa ai sa vezi ca universul are felul lui de a regla lumea. Foarte multi dintre oamenii care castiga la loto ajung intr-un an sau doi exact de unde au plecat. Asta se intampla deoarece ei nu merita acei bani. Ca sa-i meriti trebuie ca tu sa valorezi cat acele milioane iar asta o poti face doar lucrand la tine si devenint tot mai bun in fiecare zi. Daca ajungi sa poti sa maresti profitul unei companii cu 100 de milioane, crezi ca exista vreo companie care nu te-ar plati cu 5-10 milioane sa faci asta? Evident ca ti-ar da pentru ca atat valorezi.